Viktor Frisk

Viktor Frisk

Viktor Frisk

Viktor Frisk

LÄSER INTERVJUER..

Viktor Frisk  |  Publicerad 2015-05-07 07:57  |  Lästid: 7 minuter
freedom

Viktor Frisk, en sprudlande glad kille, kommer mot mig på Humlegårdsgatan. Han är klädd i grått och svart och har en oöppnad burk med energidryck i ena handen och en brun portföljliknande väska i andra.
 Vi träffas utanför Taverna Brillo. Klockan är nio på morgonen men Viktor är pigg och har varit vaken länge.
– Jag bor i Eskilstuna, en bit utanför Stockholm, så jag går upp tidigt för att det tar ungefär en timme och tio minuter att åka hit med tåg, säger han.

Innan vi går in för att slå oss ner vid frukostbordet ställer Viktor upp sig i en snygg pose och blir plåtad avDevotes fotograf. Med tanke på att han har ett fyraårigt långt bloggarkiv fyllt med bilder av den här sorten, är det inte konstigt att vi redan efter några minuter känner oss nöjda med resultatet och går in på tavernan.

Han är 18 år gammal och har efter ett sabbatsår snart avslutat första terminen av andra året på gymnasiet.
– Jag går om ett år för att jag jobbade i Stockholm som medieförsäljare på tidningen Egoboost när jag var 17 år. Att flytta till Stockholm var – och är fortfarande – en dröm, så jag packade resväskan och stack, säger han.

Viktor blev kvar i huvudstaden över sommaren och några månader längre än vad han hade tänkt, men när tidningen gick i konkurs tvingades han flytta hem till Eskilstuna igen.
– Jag kände mig som en loser då. Kände mig misslyckad som var tvungen att flytta hem – ett riktigt nederlag! Men sedan ställde jag mig frågan ”vem hade klarat av det?”. Jag var en 17-årig kille utan struktur som stack till Stockholm, det är inte så konstigt att det inte funkade, säger han.

Det här med att vara strukturerad är en ständig svårighet för Viktor. Under hela hans liv har han haft svårt för att planera saker och ha framförhållning. Dessutom har han känt sig nedtryckt och annorlunda i skolan på grund av bristande koncentrationsförmåga och alltför impulsiva handlingar. Men för ett år sedan, när han fick en ADHD-diagnos, lättade en sten från hans hjärta och oron över vad som var ”fel” på honom försvann.
– Min ADHD gör bland annat att jag har väldigt mycket energi som jag inte riktigt vet var jag ska göra av. Så den här är egentligen jättedum för mig, säger Viktor och pekar på burken med energidryck som fortfarande är oöppnad.
– Det har varit jobbigt, framför allt i skolan. Jag har fått ta mer skit än vad jag kanske hade behövt göra om jag hade fått min diagnos tidigare. Det fanns ju ingen förklaring till varför jag inte kunde sitta still och läsa en bok som alla andra, eller att jag sa saker som jag inte menade.

Hur kändes det när du fick diagnosen?
 
– Det var fantastiskt! Jag hade känt mig så annorlunda och undrat länge varför jag inte är som alla andra. Så när jag förstod det såg jag det som något positivt, gjorde det bästa av situationen och idag bär jag min diagnos som en slags stolthet.

Viktor berättar att förutom mycket energi och impulsiva handlingar, så gör hans ADHD att han ibland slår över åt andra hållet och tappar allt.
– Typ en gång var tredje vecka ändras mitt humör. All min energi försvinner och jag blir deppig och tappar lusten för allt. Då faller allt jag har byggt upp och jag vill inte göra något alls. Det är därför jag nu kämpar för att hitta en struktur och rutiner som passar mig. Så att jag ska kunna hålla en jämn nivå, säger han och tar en tugga av mackan han beställde innan vi satte oss ner.

I dagsläget äter han mediciner för att få hjälp att balansera sina humörsvängningar, men det han tror kommer underlätta hans vardag på riktigt är just struktur. Det understryker han flera gånger och han berättar att han varje dag kämpar för att nå sitt mål: När året är slut ska han ha uppnått 100 procent struktur och ha framförhållning i allt han gör.
– Jag har små ”ADHD-lappar” på väggarna hemma där det står vad jag ska göra när jag går upp, när jag kommer hem från skolan och innan jag går och lägger mig. Just för att jag glömmer bort småsaker som att borsta tänderna, tvätta ansiktet, bädda sängen och ja… you name it!

”Jag är mycket mer jordnära än vad folk tror”

Viktor är, precis som han själv säger, full av energi. Han lyser upp den dova och morgontrötta platsen vi befinner oss på. Och med sitt minspel och engagerade sätt att prata får han mig att skratta flera gånger. Det råder ingen tvekan om att han kan bjuda på sig själv. Men det finns människor som har flera förutfattade meningar om honom. Till exempel att han ”bara” är en ytlig modebloggare.
– Jag är mycket mer jordnära än vad folk tror. Visst handlar min blogg mycket om yta, men jag försöker också få fram att alla ska våga gå sin egen väg och skita i vad andra tycker, säger han. Jag klär mig i vad jag vill, ibland är det bara en schysst hoodie och ett par jeans och ibland testar jag en helt annan stil som jag sätter min egen touch på.

Trots att han är en modeintresserad kille som vågar ta ut svängarna och experimentera med kläder så har även han så kallade ”bad days” då han inte orkar bry sig alls. Och det var just en sådan dag som idén till märket Fuck Perfection föddes.
– Jag satt på bussen och hade en riktigt dålig dag. Jag kände mig väldigt ofräsch och störde mig på att folk glodde på mig. ”Fuck, fuck, fuck” tänkte jag. Och sedan blev det ”fuck perfection”. Då uppmanade jag mina läsare att lägga upp en bild på Instagram som de kände sig lite ofräscha på och tagga den med ”fuck perfection”. Jag själv gjorde det först och sedan var det väldigt många som hängde på.

IMG_9138

Några veckor senare satt Viktor hemma hos kompisen och modebloggerskan Caroline Roxy och diskuterade ett samarbete. Det var där och då ”fuck perfection” blev ett kepsmärke som han och Caroline skapade och marknadsförde tillsammans med Carolines pojkvän Pierre.
– Det vi vill säga med kepsen och märket är att ingen är perfekt. Och kepsen är liksom en bra anledning till att ha en dålig dag, säger han.

Bloggaren och entreprenören som sitter framför mig är en rastlös person som älskar att ha flera projekt igång. Fuck Perfection ska utvecklas och erbjuda mer än bara kepsar, han planerar att släppa en podcast tillsammans med Sara Tjulander och för bara några månader sedan föreläste han om mobbning tillsammans med Nellie Berntsson.
– Det var riktigt intressant! Vi pratade mest om näthat, men också mycket om det som faktiskt händer utanför cybervärlden. Vi fick vara med och påverka och stötta människor som berättade om sina egna upplevelser och vad de hade varit med om. Så jag vill absolut fortsätta föreläsa om mobbning! En muntlig talan kan göra så mycket för en annan människa, säger han.

”Det vi vill säga med kepsen och märket är att ingen är perfekt”

Har du själv varit mobbad?
– Jag kan inte säga att jag har varit mobbad, men jag har känt mig nedtryckt av många. För några år sedan var det människor som störde sig på att jag vågade göra sådant som ingen annan vågade. Jag vågade bry mig om det vi kallar ”ytlighet” – men jag kallar det ”kreativitet”. Jag tror det störde folk att jag kunde ta mig fram på det sättet, alltså genom att blogga om mode.

Vårt samtal hoppar fram och tillbaka mellan ADHD, mode, stil, ytlighet, mobbning, och perfektion. Svaren på mina frågor kommer snabbt. Enda gången Viktor funderar länge är när jag ber honom beskriva sig själv. Men orden han till slut väljer passar bra ihop med uppfattningen jag har fått av honom.
– Jag är glad, driven och väldigt pratsam. Jag har alltid varit social och glappkäftad. Alltså inte att jag skvallrar, utan att jag har svårt för att vara tyst när någon annan pratar, säger han och skrattar. Ibland frågar folk mig om jag är hög. Men nej, det är så här jag är… Lite hög på livet kanske.
shoDet senaste året har inneburit stor utveckling för Viktor. För ett år sedan hade han precis kommit hem från Stockholm och var väldigt illa till mods. Men nu har han insett att man lär sig av sina misstag och att han inte kan leva på samma sätt som förut.
– Tidigare levde jag väldigt mycket för dagen. Det kan jag väl göra nu också, men som jag sa så är jag i stort behov av struktur. Jag måste börja planera bättre. För ett år sedan hade jag 25 procent struktur, idag har jag kanske 75 procent. Det är en stor utveckling för mig!

Hur trivs du i skolan nu för tiden?
– Helt okej. Bättre och bättre för varje dag som går. Jag älskar kontrasterna mellan att gå i skolan och att vara på ett bloggevent i Stockholm iklädd frack eller kavaj. Det är det bästa som finns, att få klä upp sig och göra sig fin efter en vecka i skolan, säger Viktor och ler stort.

Han är en person som varje dag kämpar med att få ihop sin vardag. Kämpar för att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt och för att undvika det han kallar för ”deep downs”. Viktor skäms inte för sina svårigheter, snarare tvärtom. Och tack vare att han blandar sina moderelaterade blogginlägg med djupa och känslosamma texter hjälper han andra med samma diagnos att förstå att de inte är ensamma eller mindre värda.
– Det är många som skriver till mig att jag har förändrat deras liv. Det gör mig sjukt glad, men jag har väldigt svårt att förstår att jag är en förebild för andra människor.

Viktor tar en klunk vatten och fortsätter:
– Jag tror att jag har lyckats förändra bilden av vad ADHD är för många. Och jag kommer aldrig sluta kämpa. Just nu vet jag inte vad jag vill göra i framtiden, men vad det än blir så vet jag vad som krävs för att komma dit – struktur. När jag har lärt mig att hela tiden ligga ett steg före, då är jag nöjd.

DSC01816Jag har själv inte läst den här intervjun innan. Jag tror att boken om livet fortsätter nu… Vi lever varje dag och vi får ta varje dag som en dag vi kan göra det allra bästa av, varje dag. Ha en jätte bra torsdag!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar